Jak powszechnie wiadomo, a mądrość ta jest powtarzana chyba pod każdą szerokością geograficzną, śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. No dobrze, pełna zgoda, ale co z kolacją? Tym posiłkiem, jak mawiają inni mędrcy, wypada się podzielić nawet z najgorszym wrogiem, zgodnie z maksymą: „Śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.” Otóż prawda jest taka, że kolacja jest niemniej istotnym posiłkiem w trakcie dnia i przekłada się bezpośrednio na funkcjonowanie naszego organizmu podczas nocy, fundamentalnej z punktu widzenia wypoczynku i regeneracji po ciężkim dniu pełnym wrażeń.
Fundamentalne znaczenie kolacji
Zacznijmy tutaj od innego znanego przysłowia: „Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak.” W tym nieco bajkowym z gruntu cytacie kryje się dużo życiowej mądrości. To święta prawda, potwierdzona szeregiem naukowych dociekań, że zbyt syty i późny posiłek wieczorny może zaburzyć metabolizm naszego organizmu i powodować niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia. Badania wskazują nawet na wymiernie rosnące ryzyko chorób serca i nowotworów. Niedawno specjaliści od żywienia ogłosili też nieco sensacyjną tezę, że wcześniejsze jedzenie kolacji może chronić przed rakiem piersi oraz prostaty – daje do myślenia, czyż nie?
We wszelkiego rodzaju przewodnikach dietetycznych dużo uwagi poświęca się temu, czego nie powinno się jeść. Zaleca się ograniczenie cukru lub węglowodanów, panowanie nad „wilczym apetytem”, zdrowsze odżywianie na bazie warzyw i owoców. Ale tak naprawdę, jeśli chodzi o nasze zdrowie, ważniejsze jest to, co dodajemy do naszego talerza, niż to, co zabieramy. Podobnie jest w przypadku kolacji.
Zdrowa kolacja wspomaga nasz organizm podczas snu regeneracyjnego i uczestniczy bezpośrednio w uzupełnianiu energii, potrzebnej przy porannym wstawaniu. Choć często się słyszy, że ostatni posiłek dnia powinien być spożywany najpóźniej o godzinie 18, jest to oczywista nieprawda. A co z ludźmi, którzy pracują do późna? Kolacja powinna być przygotowana i spożyta mniej więcej 3 godziny przed snem. Wówczas umożliwimy naszemu organizmowi trawienie, które podczas snu jest bardzo spowolnione i zajmuje około 5 godzin.
Przekonaj się, czy dieta cud na spalenie kalorii jest możliwa!
Dobra kolacja to zdrowa kolacja!
W całym tym naszym zabieganiu zdarza się bardzo często, że w trakcie dnia nie zawsze znajdujemy czas na porządny, kaloryczny i ciepły posiłek. Wówczas niestety przed położeniem się spać przygotowujemy sobie syte danie, które może zaburzyć nocny metabolizm. Objadanie się o późnej porze powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej i prowadzi prostą drogą ku otyłości. Utrudnia także wysypianie się, tak istotne dla zdrowego funkcjonowania za dnia. Ponadto duże posiłki jedzone późno w nocy sprawiają, że poziom cukru we krwi nie ulega obniżeniu i może to prowadzić do nieprzyjemnych komplikacji, zwłaszcza u osób obciążonych cukrzycą.
Właśnie z tych powodów wieczór powinien być zarezerwowany raczej na niskokaloryczne posiłki, a kolacja na ciepło owszem jest mile widziana, zwłaszcza w miłym towarzystwie, ale warto zadbać by była po prostu zdrowa. Pozostaje jednak fundamentalne pytanie – co można zjeść na kolacje?
Menu na zdrową kolację
Zapominamy zatem o wieczornych słodkich i słonych przekąskach, o tłustych daniach mięsnych i przede wszystkim o fast foodach, frytkach, chipsach i pizzy. Wszystkie te produkty, choć bardzo smakowite, sprzyjają nadwadze, a spożywanie ich tuż przed położeniem się spać potęguje ryzyko otyłości. Wspomniane przekąski z kolei, podnoszą poziom cukru we krwi ale tylko na chwilę, a po upływie krótkiego czasu pojawia się dojmujące uczucie głodu.
Zdrowa kolacja to, jak wskazują niezawodne badania, taki posiłek, który zamyka się w ilości 400 kilokalorii, określających ilość energii cieplnej, którą poprzez spalanie pokarmów o określonej wartości energetycznej, powinno się dostarczyć organizmowi. Warto z dietetykiem ustalić takie wieczorne menu, ale z pewnością nie powinno w nim zabraknąć: odtłuszczonych jogurtów, kefirów i maślanek, chudego nabiału i mięsa drobiowego, pieczywa pełnoziarnistego oraz ryb, warzyw i owoców.
Podsumowanie
Racjonalne odżywianie to klucz do naszego zdrowia i ogólnej formy psychofizycznej. Kolacja powinna być w tym wypadku uwzględniana w sensownych planach żywieniowych, ponieważ jej rola jest nie mniejsza od innych posiłków spożywanych w ciągu dnia.
Przeczytaj również na temat diety dla niemowlaka